Zašto upisati Medresu?

Kada završavate osnovnu školu pred vama je velika dilema, šta dalje, koji put odabrati, da li je ispravno, hoćete li se tu pronaći i slično. Jedan od tih puteva je Medresa, najbolja škola za jednog tinejdžera. Zašto baš odabrati nju a ne neku drugu školu.

Prije svega to je pored obrazovne i jedna jako kvalitetna odgojna ustanova. Naučiš se lijepom ponašanju i pravilima koja trebaš poštovati. Dan ti je isplaniran i nemaš mnogo vremena za beskorisne stvari što je jako dobro za osobu koja treba razvijati svoje radne navike i raspoređivati vrijeme u danu. Život u zajednici mnogo pomaže pri socijalizaciji čovjeka, nauči se dijeliti i ono najmanje što ima, da ne bude škrt i ohol, baš kao što nas je savjetovao naš Poslanik a.s., kao i međusobno potpomaganje.

Što se tiče onog najvažnijeg a to je obrazovni dio, jako je kvalitetan i bogat, pruža mnoge mogućnosti učenicima da se nakon završetka Medrese upišu  na razne fakultete,  od vjerskih, preko ekonomskih, pravnih do medicine i to ne samo u domovini već i u svijetu. Svršenika Medrese ima u Turskoj, Austriji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Saudijskoj Arabiji, što govori mnogo o Medresi. Osim vjerskih predmeta daje se značaj i ostalim predmeta da bi učenici mogli biti pripremljeni za sva polja života.

Učenicima su pružene mnoge dodatne aktivnosti kao što su dodatne nastave iz jezika, prirodnih nauka i sportskih disciplina. Posvećeno im je vrijeme i dato sve do sebe da im se pruži znanje. Steknu se veoma lijepa iskustva i upoznaju ljudi iz različitih gradova, naglasaka i običaja.

Ima još mnogo razloga radi kojih treba upisati Medresu, proživjeti sva divna iskustva, usavršiti svoje poznavanje islamskih nauka i Kur'ana, proširiti vidike i pripremiti se dalje za život.

Sumejja Alić